کارراهه شغلی چیست؟

کارراهه شغلی چیست؟

کارراهه شغلی شامل مسیر ارتقای عمودی و مسیر ارتقای افقی است . به منظور درک صحیح کارراهه شغلی شایسته است ابتدا معنای دو واژه گرید شغلی و گرید شاغل را مرور کنیم:

گریدینگ مشاغل 

گریدینگ مشاغل سازمان از تمایل کارفرمایان به ارزش یابی و مقایسه اهمیت مشاغل در تحقق اهداف شرکت ناشی شده است. طبق تعريف، ارزشيابي شغل عبارتست از روش منظمي كه به منظور تعيين ارزش نسبي مشاغل سازمان مورد استفاده قرار مي‌گيرد و بدين وسيله ساختار پرداخت سازمان معين مي‌گردد.

در ارزشيابي شغل صرفاً به درجه بندي مشاغل پرداخته مي شود نه افراد سازمان يا نوع عملكرد. توانايي و قابليت افراد سازمان در فرآيند ارزشيابي مشاغل ثابت فرض مي‌شود، بنابراين سيستم ارزشيابي وسيله‌اي است براي نيل به هدفي مهم‌تر و آن تعيين نظام و ساختار پرداخت سازمان و ارتقای عمودی کارکنان سازمان است. معمولا گرید های عمودی را با عناوینی مثل کارگر ، کارمند ، تکنسین ، کارشناس ، کارشناس ارشد ، سرپرست ، رییس ، مدیر ، مدیر کل ، معاون و مدیرعامل می شناسیم و بدیهی است که کارکنان در هر سطح ، علاقه دارند به هر طریق ممکن به رده بالاتر ارتقا یابند

به منظور تدوين و طراحي نظام ارزشيابي مشاغل ، که تعیین کننده اهمیت آن ها نسبت به هم است به مطالعه و بررسي نظام هاي رايج و مطرح در اين حوزه مانند «HAY»، «NJC» و o*net وG20 و … پرداخته خواهد شد.

برخی از شاخص های مهم در ارزشیابی مشاغل عبارتند از :

  • مهارت‎های مورد نیاز شغل ( تحصیلات، تجربیات، مهارت ها)
  • اختيارات و مسئولیت‎ها (منابع انسانی ،منابع فیزیکی منابع مالی، گزارش‎دهی ها، ارتباطات درون و بیرون سازمان، روشها و سیستم ها، HSEE، استقلال و آزادي عمل، تصمیم گیری و حل مساله و …)
  • کوشش‎ها(کوشش فکری،کوشش احساسی،کوشش جسمانی)
  • شرایط کار(خطرات ناشی از کار ، شرایط نامساعد محیط کار و …)

گریدینگ کارکنان

گريدینگ شاغل  با هدف افزایش برابری درونی در کارکنان ، رشد کارکنان و جلوگیری از احساس عدم پیشرفت و فریز شدن انجام می شود. تعهد سازماني كاركنان در بلندمدت از اين مسأله ناشي مي‎شود كه آنها چقدر در سازمان احساس رشد و موفقيت مي‎كنند. براي تضمين بقاي سازمان، مديران بايد استعدادها و نخبگان را جذب و زمينه توسعه آنها را فراهم كنند. توسعه منابع انساني تدارك زمينه‎هايي است كه كاركنان را براي موفقيت در مسير شغلي آينده آماده مي‎سازد. واحد مديريت منابع انساني از طريق توسعه منابع انساني، نيل سازمان به اهداف استراتژيك خود را تسهيل مي‎كند.

مفهوم مسير شغلي در سال‎هاي اخير دچار تغيير اساسي شده است. در ديدگاه سنتي، مسير شغلي يكسري پست‎هاي متوالي در يك شغل يا در يك سازمان تعريف مي‎شد. براي مثال در شغل استادي دانشگاه فرد، اول به صورت مربي استخدام، بعد به استادياري ارتقا مي‎يافت و سپس دانشيار مي‎شد و در پايان استاد تمام شناخته مي‎شود. در سازمان‎هاي امروزي افراد مسير شغل سيال‎تر و پوياتري دارند كه بر مبناي علايق، توانايي‎ها، ارزش‎هاي فرد و بر مبناي تغييرات محيط كاري، تغيير مي‎يابد و اصطلاحاً مسير شغلي متغيرناميده مي‎شود. يك استاد دانشگاه ممكن است پس از چند سال به مشاوره در صنعت روي بياورد و به عضويت هيأت مديره شركت‎ها درآيد و نيل به مرتبه دانشياري و استادي برايش اهميت نداشته باشد. در اين حالت كاركنان از سازمان انتظار دارند كه به جاي تضمين امنيت شغلي و ارتقا، فرصت‎هاي توسعه و نحوه كار انعطاف‎پذير براي آنها فراهم كنند.

برخی شاخص های اصلی این گریدینگ شاغل عبارتند از:

  • تحصیلات
  • نمره عملکرد
  • فعالیت ویژه(همکاری در مدیریت پروژه های بهبود، اشتراک دانش ، ارائه پیشنهادات سازنده، مربی گری و آموزش و …)
  • طرح توسعه فردی(عضویت در انجمن ها ، مدارک تخصصی ، شرکت در دوره های آموزشی و …)
  • میزان تجربیات کاری

با توجه به این متن کوتاه واضح است که معنای کارراهه شغلی اعم از رشد عمودی و رشد افقی خواهد بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.